Jak na detoxikaci a proč ji dělat?

 Detoxikační dieta je pro každého

Detoxikací rozumíme očistný, ozdravný proces, při kterém se tělo zbavuje toxických látek a toxických zplodin našeho metabolismu. Díky tomuto procesu posilujeme játra, ledviny, plíce, střeva, kůži, ale i lymfatický systém, odkyselujeme svůj organismus, čistíme krev od přebytečných triglyceridů (kapky volného tuku), LDL cholesterolu, stabilizujeme hladinu cukru v krvi u diabetiků , snížit tukové zásoby.


Detoxikace je vhodná pro ty, kteří trpí:

nečistá kůže

zápach z úst

kyselá chuť v ústech a potaženém jazyku

přejídání nebo anorexie

chronická zácpa, průjem, plynatost

páchnoucí stolice

tmavší moč (ale žádoucí při požití červené řepy)

migrény

běžné bolesti hlavy

bolesti zad a kloubů

pocity únavy a slabosti

pocity hněvu a frustrace


Během očistných dnů zapomeňme na maso, uzeniny, konzumujme čistě rostlinnou stravu, stravu, která bude mít spíše zásaditý charakter. Strava, která naše tělo nezatěžuje, naopak ho nechá pracovat a pomáhá získat co nejlepší podmínky pro plánovanou očistu a regeneraci.


Další z potravin, kterých bychom se v dnešní době měli rozhodně vzdát, je cukr, sůl, alkohol, káva, sladké a sycené nápoje, pečivo, mléko a mléčné výrobky. Z technologických postupů dejme přednost vaření, dušení, pečení a snažme se spotřebovat co nejvíce potravin v čerstvém stavu.


Naše tělo je z 65 % tvořeno vodou, což je život, protože nás čistí, omývá a odkyseluje. Až 99 % všech metabolických procesů probíhá ve vodním prostředí. Zmiňme jen například vitamíny skupiny B a silný antioxidant vitamín C, které jsou rozpustné ve vodě. Na rozdíl od vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné v tucích.


Neexistuje žádné rozpouštědlo, které by dokázalo rozpustit tolik látek jako voda. Pokud zde pijeme nedostatečně, krev houstne, míza není schopna pohybu, neplní plně svou funkci, tzn. nezbavuje nás nebezpečných toxických látek, které pak vytváří prostor pro nemoci.Čistou vodou rozumíme vodu neperlivou, vodu, která může být vodovodní, nebo studniční, pokud rozbor neukáže nadměrně škodlivé látky, než dovoluje limit.


Jonny Bowden, významný americký odborník na výživu, doporučuje vypít asi 30 ml vody na každý kilogram tělesné hmotnosti. Voda, která je tedy čistá, bez pramenů, bez bublinek. To je také velmi důležité, protože přebytek oxidu uhličitého nás okyseluje a odlupuje tolik důležitého vápníku. Což rozhodně nechceme.


Dobrou alternativou mohou být i bylinkové čaje, které pijeme po dobu 14 dnů a poté si dáme měsíční pauzu, aby si tělo odpočinulo a vydýchalo. Na pročištění jater použijme bylinku ostropestřec, která je opravdu velmi silná. Kupovaná semínka používáme celá, meleme si je doma.


Semínko je olejnaté, pokud kupujeme již nalámané, semínko by bylo zatíženo oxidačním procesem, který je ve výsledku kontraproduktivní. Toto pravidlo lze uplatnit i při nákupu máku, lnu, slunečnice, konopných semínek a podobně. Vím, že je lákavé si věci co nejvíce usnadnit, ale ne vždy se to vyplatí. Někdy to opravdu stojí za námahu.


Na pročištění ledvin pijme čaj z přesličky, kterou necháme vařit alespoň 15 minut. Získáme mnohem více kyseliny křemičité. Tento čaj lze kombinovat s citronovou trávou, která má také čistící účinek.

Ovoce a zelenina obsahují tolik důležitých enzymů, takzvaných bio katalyzátorů pro všechny chemické reakce, které probíhají v našem těle. Mnohé z nich působí velmi silně protizánětlivě, posilují tak naši imunitu. Čerstvé ovoce obsahuje kromě enzymů také dostatečné množství vlákniny, kterou bychom měli zkonzumovat v celkovém množství 30 g denně.


 Za zmínku jistě stojí schopnost vlákniny vázat na sebe nežádoucí látky, které jsme přijali ve stravě, a také toxické látky vznikající při trávení. Pro zajištění dostatečného množství vlákniny denně prokládejme jídelníček alespoň 5 kusy ovoce a zeleniny, během dne si dopřejme některou z kvalitních celozrnných potravin, jako je celozrnná rýže, ovesné vločky, jáhly, loupané brambory, luštěniny .


 Dopřejme si 3x týdně. Pokud nám luštěniny dělají problém, dopřejme si jednou týdně kaši z ovesných otrub, nastrouhaného jablka, medu, skořice a lněného semínka. Dobrou alternativou může být i rozpustná forma vlákniny, jako je psyllium, které je také šetrné u kolorektálního karcinomu.


Během detoxikační diety s nimi můžeme začít svůj den, dopřát si až 500 ml ranní mrkvové a zázvorové šťávy s trochou červené řepy, celeru. Pamatujme, že kořenová zelenina je velkou silou a má na náš organismus nebývalý vliv. Červená řepa a mrkev báječně čistí játra, která jsou tak zasvěceným detoxikačním orgánem. Během detoxikačních dnů přidávejte i listovou zeleninu.

Rukola pro vysoký obsah hořčičných olejů, které povzbuzují trávení a zároveň čistí játra. Nebojme se natrhat první čerstvé krémové lístky, které můžeme použít jak do salátu, tak do smoothie, opět v kombinaci s banánem nebo jablkem. Dobrou alternativou mohou být i mladé kopřivy, které můžeme odšťavňovat s mrkví a jablky. Případně opět červená řepa, maximálně však 20 % z celkového množství šťávy.

Zapomeňte na knedlíky, těstoviny, bílou rýži, bílé pečivo, zařaďte do jídelníčku spíše zásadotvorné potraviny s nízkým glykemickým indexem jako jsou jáhly, dále pohanku, amarant, quinou, ječné krupice (které výrazně pročistí střeva), rýži Natural, popř. indická rýže. Ráno vynechme klasické kupované pečivo.

Detoxikace mysli Věnme se každý den alespoň 30minutové procházce rychlejším tempem. Pokud nám to zdravotní stav, jako je nadváha, nedovoluje, pojďme si zaplavat, nebo se alespoň protáhnout. Nezapomínejme, že strava a pohyb jdou ruku v ruce. Chceme-li svému tělu skutečně pomoci a ulevit, udělejme v očistných dnech maximum. Meditujme a odpočívejme, usínejme před půlnocí, nemějme v sobě negativní emoce, jako je vztek, vztek, stres, závist, místo toho udělejme v duši místo lásce. A opět nezapomínejme na umění pomalých kroků. Pokud se detoxikační diety obáváme a pravidel je příliš mnoho, udělejme změny menší, ale trvalejší. Příkladem produktu pro detoxikaci těla jsou detoxikační kapky podporující detoxikaci všech orgánů od těžkých kovů, toxinů, bakterií a virů.

Komentáře

Oblíbené příspěvky